Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:471

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:
 
BIRINCI BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar
 
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayili Elektronik Haberlesme Kanunu ve ilgili mevzuati uyarinca Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurulu Kararlarina istinaden abonelere yapilacak iadeler ile 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayili Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin ikinci ve yedinci fikralari uyarinca ön ödemeli hat kullanicilarina yapilacak özel iletisim vergisi iadelerinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununa göre uyulacak belge düzeni ile iade yapacak isletmecilere bilgi verme zorunlulugu getirilmesi bu Tebligin konusunu olusturmaktadir.

Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Teblig, Vergi Usul Kanununun 149 uncu maddesi ile mükerrer 257 nci maddesinin birinci fikrasinin (1) ve (4) numarali bentlerine dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar ve kisaltmalar
MADDE 3 – (1) Bu Tebligde geçen;
a) Abone: Bu Teblig uygulamasi bakimindan ön ödemeli hat kullanicilari dahil isletmecilerle abonelik sözlesmesi imzalayanlari,
b) BTRANS: Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi Bilgi Transfer Sistemini,
c) Kanun: 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununu,
ç) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurulunu,
d) Mükellef: Bu Teblig uygulamasi bakimindan, abonelik kaydi bulunan birinci ve ikinci sinif tüccarlar ile serbest meslek erbabini,
ifade eder.

IKINCI BÖLÜM
Isletmecilerce Abonelere Yapilacak Iadelerde Belge Düzeni
Belge düzenine iliskin genel esas ve özel düzenleme
MADDE 4 – (1) Kurul kararlarina veya 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesine istinaden isletmeciler tarafindan abonelere yapilacak olan iade islemlerinde, abonenin mükellefiyetinin bulunmasi halinde, mükellefiyet durumuna göre, abone tarafindan isletmeciye fatura veya serbest meslek makbuzu düzenlenmesi, abonenin mükellefiyetinin bulunmamasi halinde ise isletmeci tarafindan gider pusulasi düzenlenmek ve abonelere imzalattirilmak suretiyle islemin belgelendirilmesi esas olmakla beraber söz konusu iade islemlerinin Tebligin 5, 6 ve 7 nci maddelerinde açiklandigi sekilde tevsik edilmesi de uygun bulunmustur.

Nakden iadelerde belge düzeni
MADDE 5 – (1) Elektronik fatura uygulamasina kayitli isletmeci tarafindan elektronik fatura uygulamasina kayitli mükelleflere yapilacak nakden iadeler için, tutarina bakilmaksizin iadeyi alacak mükellef tarafindan iadeyi yapan isletmeci adina elektronik fatura düzenlenecektir.
(2) Isletmeci tarafindan birinci fikra kapsaminda olmamakla birlikte fatura/serbest meslek makbuzu düzenlemek zorunda olan mükelleflere yapilacak ve Kanunun 232 nci maddesinde öngörülen ve ilgili dönemde uygulanmakta olan fatura düzenleme sinirini asan nakden iadeler için iadeyi alacak mükellefler tarafindan fatura/serbest meslek makbuzu düzenlenecektir.
(3) Isletmeci tarafindan ikinci fikra kapsaminda olan mükelleflere yapilacak ve anilan fikrada belirtilen tutari (bu tutar dahil) asmayan nakden iadeler ile mükellef olmayan abonelere yapilacak tüm nakden iadelerin banka araciligiyla yapildigi durumlarda, iadenin banka tarafindan düzenlenecek dekontlar ile tevsiki mümkündür. Ancak, bu sekilde düzenlenecek dekontlarda 7/9/1995 tarihli ve 22397 sayili Resmi Gazetede yayimlanan 243 sira numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebliginde yer alan asgari bilgilerin yani sira duruma göre,
a) Kurul kararina göre yapilan iadelerde, iadeyi alanin adi-soyadi/unvani, vergi kimlik numarasi/T.C. Kimlik numarasi ile “Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurulunun … tarihli ve … sayili kararina göre iade edilmektedir.” ibaresine ve/veya
b) 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesine göre yapilan iadelerde, iadeyi alanin adi-soyadi/unvani, vergi kimlik numarasi/T.C. Kimlik numarasi ile “Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesine istinaden iade edilmektedir.” ibaresine,
yer verilecektir.
(4) Üçüncü fikra kapsaminda iadenin banka araciligiyla yapilmadigi durumlarda; abonenin mükellefiyetinin bulunmasi halinde, mükellefiyet durumuna göre, abone tarafindan isletmeciye fatura veya serbest meslek makbuzu düzenlenmesi, abonenin mükellefiyetinin bulunmamasi halinde ise gider pusulasi düzenlenerek aboneye imzalattirilmasi gerekmektedir.

Mahsuben iadelerde belge düzeni
MADDE 6 – (1) Abonelikleri devam edenlere Kurul kararlari uyarinca iade yapilacak olmasi ve abonenin, iadeyi dogmus/dogacak borçlarina mahsuben almak istemesi durumunda, iade yapilacak tarihten sonra düzenlenecek ilk faturadan baslamak üzere, asagidaki örneklerde yer alan sekilde, fatura üzerinde gösterilmek sartiyla dogmus/dogacak borçlarina mahsup islemi yapilabilecektir.
Mahsuben iadeye konu tutara yer verilen fatura, iade alan mükellefler ve isletmeci bakimindan islemi tevsik edici belge olarak kabul edilecek olup düzenlenecek faturanin ön yüzünde “Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurulunun . tarihli ve . sayili kararina göre mahsuben iadeye konu edilen tutar … Türk Lirasidir.” ibaresine yer verilecektir.